Mam dla Ciebie prawdziwą petardę! Przepis na wegańskie tiramisu. Jeżeli nie spożywasz produktów pochodzenia zwierzęcego – musisz koniecznie zapoznać się z tym przepisem. Tylko ostrzegam – jest nieco czasochłonny, ale ten smaaaaak!
Przepis na wegańskie tiramisu – paluszki biszkoptowe, ladyfingers
Zaczynamy od podstawy – czyli wegańskiego biszkopta. Prawdę mówiąc możesz skorzystać z dwóch metod – zrobienia paluszków biszkoptowych (ladyfingers), albo blaszki ciasta, którą później pokroisz. Nie idźmy jednak tą prostszą drogą, coo? 😉 Okej. Zobacz od czego zacząć robiąc wegańskie tiramisu.
Produkty:
– 1,5 szklanki mąki uniwersalnej – możesz sięgnąć także po kukurydzianą lub kokosową
-1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 50 g masła wegańskiego / oleju roślinnego
– niecała szklanka cukru
– 50 ml soku z puszki ciecierzycy (spokojnie! jest dostępna w sklepie 😉 – możesz też pominąć ten element, ale dodaj więcej oleju lub mleka roślinnego
– 50 ml mleka roślinnego (np. migdałowego lub kokosowego)
PRZYGOTOWANIE: Stopniowo łącz ze sobą wszystkie składniki – moja mała rada. Wszystkie sypkie połącz w jednej misce, a następnie dodawaj do masy, miksując robotem kuchennym z hakiem. Masa będzie się kleić i będziesz mieć wrażenie, że jest lekko lejąca -tak właśnie powinno być! Niech “odczeka” z 30 minut w lodówce. Później włóż ją do rękawa, utnij końcówkę na około 1,5 cm. Wyciskaj na blaszce wyłożonej papierem na długość 5 cm (taka połowa długości telefonu 😛 idę wzorem DYENN 😉 ). Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 stopni przez około 10-12 min. Z takiej masy powinno wyjść około 45-50 sztuk ladyfingers. Możesz też upiec blat wegańskiego biszkopta, a późnej go pokroić. Czas pieczenia powinien być nieco wydłużony. Mamy to? To przechodzimy do wegańskiej masy do naszego tiramisu.

Przepis na masę do wegańskiego tiramisu
Tutaj już robią się schody, ale spokojnie – dasz radę! Zobacz, jakich potrzebujesz produktów, aby wegańskie tiramisu było rzeczywiście 100% vegan!
– 200 g nerkowców, które powinny być namoczone na 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowań
– 100 ml mleka roślinnego (to samo, które używaliśmy do biszkoptów)
– 50 ml syropu klonowego (chyba, że przymykasz oko na miód)
– 50 ml oleju kokosowego
– szczypta soli
– odrobina soku z cytryny
– dwie szklanki (700 ml) mleka kokosowego lub innego, niż wcześniej użyte
– łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE: Odsącz wodę od namoczonych wcześniej nerkowców. Dodaj do miski wszystkie składniki (poza sokiem z cytryny i mlekiem kokosowym). Zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj mleko i sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
A teraz najprzyjemniejsza część! Biszkopciki namocz w kawie z dodatkiem amaretto i wody, a następnie ułóż pierwszą warstwę. Na nią dodaj masę. Później kolejna warstwa nasączonych biszkoptów i masy. Włóż do lodówki na 2-3 godziny. Na koniec posyp kakao na wierzch i.. gotowe!
Jeżeli wolisz “standardową” wersję tiramisu – sprawdź ten przepis.