Przepis na chleb – mój prosty sposób

Jeżeli oglądaliście mojego pierwszego live’a, wiecie, że piekłam chleb. Jeżeli nie, ominął Was mój debiut i ogromna trema, nie musicie tego nadrabiać 😉 Kilka osób prosiło, abym umieściła dokładny sposób przygotowania, także.. nadrabiam zaległości! Sprawdźcie mój przepis na chleb!

Składniki do zrobienia chleba:

  • 350-370 ml ciepłej wody (powinna mieć max. 40 stopni, inaczej zabijesz drożdże)
  • 25-30 g świeżych drożdży, ewentualnie paczkę suchych
  • łyżka cukru
  • ok. 600 g mąki pszennej*
  • 2 łyżeczki soli
  • * na dole publikuję wskazówki jak można łączyć mąki i dodatkowe składniki
  • ** przygotuj naczynie żaroodporne lub gar do pieczenia z pokrywką, jest niezbędny w tym przepisie

Przepis na chleb

Ja swój przepis robiłam na thermomix, ale można go zrobić bez użycia tej maszyny. Dlatego przedstawiam dwa przepisy, aby każdy mógł z niego skorzystać. Zaczniemy od tego pierwszego.

Przepis na chleb z thermomix

Do miski dodajemy wodę, drożdże i cukier, nastawiamy na 37 stopni, mieszkanie – 2 stopień i około 2-3 minuty. Gdy czas minie, pora na mąkę i sól. Teraz wystarczy włączyć interwał na około 3 minuty (ciasto powinno być dokładnie zmieszane). Masę przekładamy do suchej miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ubijamy pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków, kładziemy je na obsypanej mąką desce i formujemy bochenek (tak, żeby zmieścił się do naczynia żaroodpornego), odstawiamy na kolejne 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i od razu umieszczamy w nim naczynie żaroodporne, aby się nagrzało.

Gdy piekarnik już jest ciepły, tak jak i naczynie, wyciągamy je, umieszczamy wyrośnięte ciasto, lekko nacinamy nożem, zamykamy i wkładamy do pieca na 30 minut, 200-210 stopni. Po tym czasie ściągamy górną pokrywkę i zostawiamy na kolejne 15-20 minut, aż góra się zarumieni. Gotowe!

Przepis na chleb w mikserze planetarnym

Do mniejszej miski wlewamy ciepłą wodę, drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie wlewamy do miski w mikserze, zakładamy hak, dosypujemy mąki i soli, mieszamy na średnich obrotach przez 2-5 minut, aż wszystko ładnie się połączy. Masę przekładamy do suchej miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ubijamy pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków, kładziemy je na obsypanej mąką desce i formujemy bochenek (tak, żeby zmieścił się do naczynia żaroodpornego), odstawiamy na kolejne 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i od razu umieszczamy w nim naczynie żaroodporne, aby się nagrzało.

Gdy piekarnik już jest ciepły, tak jak i naczynie, wyciągamy je, umieszczamy wyrośnięte ciasto, lekko nacinamy nożem, zamykamy i wkładamy do pieca na 30 minut, 200-210 stopni. Po tym czasie ściągamy górną pokrywkę i zostawiamy na kolejne 15-20 minut, aż góra się zarumieni. Gotowe!

Tipy do robienia chleba

  • można mieszać mąki. Nie musisz dodawać pszennej, możesz ją zamienić na żytnią / ryżową / kukurydzianą, w całości, w części. Jeżeli jednak ciasto będzie się zbyt mocno “lać”, dosyp jej więcej,
  • można dodać ziarna słonecznika, pestki dyni itp. Gdy to robię, przestrzegam zasady, aby nie przekroczyć 50 g.
  • wodę możesz zamienić na mleko lub maślankę. Polecam szczególnie ten drugi sposób 😉
  • a drożdże zamień na zakwas 😉 pieczywo będzie dłużej świeże,
  • upieczony chleb przechowuj w ściereczce lnianej, zachowa świeżość i chrupkość

Ola

Dodaj komentarz

Next Post

Ściągnij darmowego ebooka z 10 przepisami na śniadanie!

czw Kwi 16 , 2020
Zapisz się do newslettera I odbierz DARMOWY ebook z 10 przepisami na śniadania o kaloryczności 400-450! Subskrybuj! Thank you! You have successfully joined our subscriber list.
Facebook