PESTO z czosnku niedźwiedziego

Nudzi Was tradycyjne pesto z bazylii? A może szukacie nowych smaków? Koniecznie spróbujcie to z czosnku niedźwiedziego, a gwarantuję Wam, że się w nim zakochacie. Wykonanie jest zaskakująco proste. Już tłumaczę!

Ja zawsze stosuję uniwersalną zasadę 1:1, to znaczy, dodaję tyle samo “dodatkowych” składników, co tego głównego. (WTF?!) Jeżeli dodaję 150 g czosnku niedźwiedziego, to pozostałe składniki również mają 150 g (w skład wchodzą orzeszki, oliwa i parmezan). Okey, dalej enigmatycznie to tłumaczę, dlatego przejdę do konkretów.

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego:

  • 150 g czosnku niedźwiedziego (liści)
  • 100 ml oliwy / oleju
  • 30 g parmezanu
  • 20 g orzeszków
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Orzeszki chwilę smażymy beztłuszczowo na patelni, aby nabrały koloru. W tym samym czasie ścieramy ser (jak nie masz parmezanu, może być inny twardy). Liście czosnku myjemy i wstępnie kroimy, byle jak, bez większej staranności. Następnie wszystkie składniki – liście, orzeszki i oliwę blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Takie pesto możesz przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni, oliwa i sól konserwują i pozwalają zachować świeżość. Jak nie masz zaufania, zamroź to, co Ci zostanie z obiadu. Pesto z czosnku niedźwiedziego możesz dodać do makaronu, ziemniaków, mięs, jako dodatek do warzyw czy dressing do sałatki. Gorąco Wam polecam!

Ola

Dodaj komentarz

Next Post

Manicure kombinowany - porady od Kariny z Bajkowych Paznokci

sob Kwi 25 , 2020
Tym razem poprosiłam moją serdeczną koleżankę Karinę o wpis dotyczący manicure kombinowanego. Karina od kilku lat prowadzi świetną stronę na facebooku – Märchenhafte Nägel – Bajkowe paznokcie, którą polecam zobaczyć. Jest samoukiem, a obecnie osiągnęła taki poziom, że mi szczęka opada. Na co dzień tworzy stylizacje dla znanych producentów lakierów […]

Aktualne

Facebook