Klopsiki prosto z IKEA – przepis na szwedzkie klopsiki Kottbullar

Kto nigdy nie jadł klopsików Kottbullar z IKEA niech pierwszy rzuci widelcem. Podejrzewam, że każdy z nas zna ten smak i właśnie teraz – wspominacie z sentymentem. A może by tak pojechać po pościel lub kilka kubków, a przy okazji zjeść obiad za dyszkę w ich stołówce? Pandemia, kryzysy i zamknięte sklepy, ale jest na to rozwiązanie!

Przepis na szwedzkie klopsiki Kottbullar

Czy wiecie, że w samym w 2019 roku IKEA sprzedała MILIARD klopsików na całym świecie? Jakieś 2,7 mln klopików Kottbullar dziennie! Nic więc dziwnego, ze szwedzki sklep wyszedł naprzeciw oczekiwaniom klientów i dodał do sieci kompletny przepis na to danie. Mało tego, zrobili to w swoim stylu – czyli jak instrukcję składania mebli. Sami zobaczcie!

Foto: / ikea.today

Dobra, nie znacie szwedzkiego? Już tłumaczę przepis 🙂

Klopsiki Kottbullar – przepis od IKEA

  • 0,5 kg mięsa wołowego – mielonego
  • 0,25 kg mięsa wieprzowego – mielonego
  • duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g bułki tartej
  • odrobina mleka
  • sól i pieprz do smaku

Sos śmietanowy

  • 150 ml śmietany 18% albo 30%, w zależności jak gęsty sos lubicie
  • odrobina oleju
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 300 ml wywaru z rosołu (może być mieszany 150 ml / 150 ml z warzywnego i mięsnego)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

Przygotowanie – klopsiki Kottbullar

Mięso mielone łączymy z sobą i “mielimy” dodatkowo w rękach, aby stworzyć idealnie gładką masę. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, zgnieciony w prasce czosnek, bułkę tartą, jajko, mleko i przyprawy. Wymieszaj, aby wciąż otrzymać gładką konsystencję. Nakładaj łyżką do zupy małe partie masy i w rękach formuj w kulki, które odkładaj na talerz. Następnie wstaw do lodówki na godzinę. Smaż na delikatnym ogniu do zarumienienia, później włóż do piekarnika w zamkniętym naczyniu na 30 min (160 stopni w zupełności wystarczy).

SOS! Najpierw zasmażka – masło topimy w rondelku, dodajemy mąki, mieszamy. Następnie wywar, wciąż mieszając, śmietana, sos, musztarda. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos osiągnie idealną dla Ciebie konsystencję.

Danie oczywiście podajemy z ziemniakami puree i.. żurawiną. Nie wyobrażam sobie innej wersji tego dania, a Wy?

PS. Czy wiecie, że klopsiki Kottbullar dostępne są w wersji wege?

Ola

Dodaj komentarz

Next Post

Dalgona coffee - czyli odwrócona kawa

pt Maj 8 , 2020
Ostatnio hitem internetu okazała się dalgona coffee, czyli kawa po koreańsku lub odwrócona kawa. Powiem szczerze, że sama ją próbowałam i jest smaczna, efektownie wygląda i bardzo łatwo się ją robi. Przedstawiam Wam tutaj przepis na mikser oraz thermomix. Zapraszam! Co potrzebujemy do przygotowania kawy po koreańsku? Zacznijmy od najważniejszego, […]

Aktualne

Facebook