Wegańskie TIRAMISU – krok po kroku

Mam dla Ciebie prawdziwą petardę! Przepis na wegańskie tiramisu. Jeżeli nie spożywasz produktów pochodzenia zwierzęcego – musisz koniecznie zapoznać się z tym przepisem. Tylko ostrzegam – jest nieco czasochłonny, ale ten smaaaaak!

Przepis na wegańskie tiramisu – paluszki biszkoptowe, ladyfingers

Zaczynamy od podstawy – czyli wegańskiego biszkopta. Prawdę mówiąc możesz skorzystać z dwóch metod – zrobienia paluszków biszkoptowych (ladyfingers), albo blaszki ciasta, którą później pokroisz. Nie idźmy jednak tą prostszą drogą, coo? 😉 Okej. Zobacz od czego zacząć robiąc wegańskie tiramisu.
Produkty:

– 1,5 szklanki mąki uniwersalnej – możesz sięgnąć także po kukurydzianą lub kokosową
-1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 50 g masła wegańskiego / oleju roślinnego 
– niecała szklanka cukru
– 50 ml soku z puszki ciecierzycy
(spokojnie! jest dostępna w sklepie 😉 – możesz też pominąć ten element, ale dodaj więcej oleju lub mleka roślinnego
– 50 ml mleka roślinnego (np. migdałowego lub kokosowego)

PRZYGOTOWANIE: Stopniowo łącz ze sobą wszystkie składniki – moja mała rada. Wszystkie sypkie połącz w jednej misce, a następnie dodawaj do masy, miksując robotem kuchennym z hakiem. Masa będzie się kleić i będziesz mieć wrażenie, że jest lekko lejąca -tak właśnie powinno być! Niech “odczeka” z 30 minut w lodówce. Później włóż ją do rękawa, utnij końcówkę na około 1,5 cm. Wyciskaj na blaszce wyłożonej papierem na długość 5 cm (taka połowa długości telefonu 😛 idę wzorem DYENN 😉 ). Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 stopni przez około 10-12 min. Z takiej masy powinno wyjść około 45-50 sztuk ladyfingers. Możesz też upiec blat wegańskiego biszkopta, a późnej go pokroić. Czas pieczenia powinien być nieco wydłużony. Mamy to? To przechodzimy do wegańskiej masy do naszego tiramisu.

wegańskie tiramisu – przepis

Przepis na masę do wegańskiego tiramisu

Tutaj już robią się schody, ale spokojnie – dasz radę! Zobacz, jakich potrzebujesz produktów, aby wegańskie tiramisu było rzeczywiście 100% vegan!

– 200 g nerkowców, które powinny być namoczone na 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowań
– 100 ml mleka roślinnego
(to samo, które używaliśmy do biszkoptów)
– 50 ml syropu klonowego
(chyba, że przymykasz oko na miód)
– 50 ml oleju kokosowego
– szczypta soli
– odrobina soku z cytryny
– dwie szklanki (700 ml) mleka kokosowego lub innego, niż wcześniej użyte
– łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE: Odsącz wodę od namoczonych wcześniej nerkowców. Dodaj do miski wszystkie składniki (poza sokiem z cytryny i mlekiem kokosowym). Zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj mleko i sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.

A teraz najprzyjemniejsza część! Biszkopciki namocz w kawie z dodatkiem amaretto i wody, a następnie ułóż pierwszą warstwę. Na nią dodaj masę. Później kolejna warstwa nasączonych biszkoptów i masy. Włóż do lodówki na 2-3 godziny. Na koniec posyp kakao na wierzch i.. gotowe!

Jeżeli wolisz “standardową” wersję tiramisu – sprawdź ten przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook