Kuchnia

TIRAMISU – deser, który zrobisz w chwilę

Posted On
Posted By Ola

Od zawsze ten deser kojarzył mi się z poziomem master chefa. W dodatku w naszej rodzinie jest ciocia, która robi rewelacyjne tiramisu, jak i inne słodkości. Gdy tak wszyscy się zachwycali jej wykonaniem, stwierdziłam że lepiej nie ryzykować, bo mi nie wyjdzie. Nie mam ręki do ciast, bo albo są mało słodkie, albo kończą się zakalcem. Taki lajf.

Rzuciłam sobie wyzwanie – robić rzeczy, których się boję – jednym z nich jest tiramisu. Błahe, co? Od małych rzeczy się zaczyna, dlatego zakupiłam garść niezbędnych produktów i przeszłam do działania.

Wykonanie jest bardzo proste (helloł? skoro ja dałam radę, da każdy), ale po kolei..

KROK 1:  oddziel żółtka od białek i ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę – odłóż na bok.

KROK 2: do drugiej miski wlej śmietanę kremówkę, użyj miksera na wysokich obrotach i powoli dodawaj mascarpone i dwie czubate łyżki cukru. Dodaj żółtka oraz amaretto (kieliszek), jeżeli robisz wersję z procentami ;). Następnie delikatnie dodaj białka i przemieszaj.

KROK 3: teraz podziel biszkopty na kawałki i namocz je w zaparzonej kawie. Włóż kilka do pucharku, na wierzch dwie-trzy łyżki masy i znowu biszkopty + masa. Teraz do lodówki i na kilka godzin. Na koniec udekoruj kakaem i owocami (wersja wedle uznania).

Oczywiście typowe tiramisu to wersja z alkoholem, a biszkopty są ułożone w większej foremce na wzór ciasta. Ja niestety nie miałam tyle biszkoptów w domu, więc wybrałam wersję deserową. Nie użyłam też alkoholu, bo deser dostały córki (ich biszkopty namoczyłam w herbacie). Możesz też dodać do środka mus owocowy / syrop, owoce. Powiem szczerze, że deser można wykonać na milion różnych sposobów!

Tiramisu – deser włoski, który możesz wykonać samodzielnie na wiele sposobów. Poznaj mój i zobacz, jakie to proste!

leave a Comment

Facebook