Żona idealna

Z przymrużeniem oka..

Lifestyle

Staropolskie przepisy na pączki, oponki i faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Najwięcej jednak smaży się ich w Tłusty Czwartek. Poniżej przedstawiam przepisy na te frykasy.

Przepis na FAWORKI

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej lub mąki tortowej orkiszowej (około 300g; 1 szklanka -250ml)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu, erytrolu
  • ½ łyżeczki soli
  • 5-6 łyżek kwaśniej, gęstej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mąkę  mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przekładamy ciasto na blat i  rozwałkowujemy porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Blat podsypujemy, jak najmniejszą ilością mąki. Resztę ciasta oczekującego na rozwałkowanie przykrywamy ściereczką, aby nie obsychało. Ciasto kroimy  najpierw na paski o szerokości ok 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości około 10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec. Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Przepis na oponki serow

Składniki:

  • 1/2 kg sera twarogowego półtłustego
  • 1/2 kg mąki pszennej lub mąki tortowej orkiszowej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (250ml)
  • 100g cukru lub ksylitolu, erytrolu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • tłuszcz do smażenia
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ser mielimy lub przeciskamy przez praskę. Do mąki dodajemy ser, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, ocet, żółtka i sodę. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy je na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm. Z ciasta wykrawamy szklanką kółka. Następnie na środku wykrawamy małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażymy z obu stron, na złoty kolor.

Gotowe układamy na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Przepis na pączki

Składniki (około 20 sztuk):

  • 1/2 kg mąki pszennej lub mąki tortowej orkiszowej
  • 25 g świeżych drożdży lub 11g drożdży suchych (1,5 saszetki)
  • 50 -75 g cukru lub ksylitolu, erytrolu
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki oleju lub 50 g masła
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego (małego)
  • 20 ml spirytusu lub octu
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • konfitura do nadziania (wedle uznania; może być również budyń, nutella)
  • cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 – 3 łyżkami gorącej wody)

Sposób przygotowania:

Mąkę należy przesiać i  wymieszać z suchymi drożdżami. Ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn. Dodać resztę składników i wyrobić cisto. Pod koniec wyrabiania koniec dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Cisto można wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, na około 1,5 godziny, aż ciasto do podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Następnie odrywamy równe kawałki ciasta. Kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek nałożyć 1 pełną łyżeczkę dżemu, dokładnie skleić by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz. Formujemy kulki i odkładamy je na stolnicę  lub blat oprószony mąką. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 20 – 25 minut.

Pączki smażymy w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Wyjmujemy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

By przygotować rozczyn potrzeba:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej

Do garnuszka lub szklanej miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem bądź innym słodzikiem i zalać letnim mlekiem. Mleko nie może być gorące, ponieważ zbyt wysoka temperatura zabije drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut.

dav

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook