Sernik na zimno – super prosty przepis bez pieczenia

Lubisz sernik? W takim razie mamy dla Ciebie coś specjalnego – super prosty przepis, który bez żadnego problemu przygotujesz w domu. Nie wymaga super skilla, ani skomplikowanego sprzętu w kuchni, a jedynie dobrych chęci. Wciąż nie jesteś przekonany? W smaku jest obłędny i nie wymaga pieczenia! No dobra, chodź, zobacz jakie są kroki i może dzisiaj zaserwujesz ten deser swoim najbliższym.

Składniki na tortownicę 24 cm

Spód:
0,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki wiórków kokosowych
100 g mielonych migdałów
1 łyżka kakao
1 łyżka masła orzechowego 100 %
2-3 łyżki miodu
Jeśli  masa jest za bardzo sypka można dodać łyżkę masła lub oleju kokosowego.

Masa serowa:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
400 g jogurtu typu greckiego lub zwykłego jogurtu naturalnego
6 – 8  łyżek cukru pudru lub ksylitolu/erytrolu
laska wanilii
2-3 łyżki żelatyny

Mus malinowy:
400 g mrożonych malin
0.5 szklanki wody
2 łyżki żelatyny lub jedno opakowanie galaretki malinowej
Dodatkowo : owoce do dekoracji

Sernik na zimno – przepis

Spód:
Dno tortownicy o śr. 24 cm wykładany papierem do pieczenia. Wszystkie sypkie produkty wkładamy do malaksera i mieszamy ze sobą. Dodajmy miód i masło orzechowe  Masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy i dobrze dociskamy. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Przestudzić.
Serek mascarpone, jogurt, śmietankę kremówkę i cukier ubijamy mikserem na puszysty krem. Do masy serowej dodajemy ziarenka z laski wanilii i rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy (można to zrobić mikserem).  Na schłodzony spód ciasteczkowy wykładamy przygotowaną masę serową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania musu truskawkowego.

Mus malinowy:
Maliny przekładamy do małego garnka, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż się rozmrożą i puszczą sok. Nie zagotować! Następnie miksujemy je blenderem na mus. W 0,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę lub galaretkę i dodajemy do zblendowanych malin. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimny mus wylewamy na ściętą masę serową, wyrównujemy, ozdabiamy dowolnymi owocami , w moim przypadku truskawkami i borówkami. Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przechowujemy go w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook