Zdradzę Wam sekret mojego ulubionego deseru – ciasta. Jest nim tzw. Pavlova – królowa tortów na bazie bezy. Zrównoważony smak, nie za dużo cukru, a to co położysz na wierzch już tylko od Ciebie zależy..

pavlova

Bezy – te ze zrównoważoną ilością cukru to świetny pomysł na deser czy nawet tort urodzinowy. Wykonanie ciasta jest niezwykle proste (chociaż trochę trwa), jednak warto! Dzielę się z Wami moim przepisem, który podbił serca nawet tych osób, które za bezami nie przepadały..

BEZA:

  • 4 białka (jajka rozmiaru M)
  • niepełna szklanka cukru (220-250g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół wyciśniętej cytryny (ps! to mój sekret 😉 )

KREM:

  • opakowanie sera mascarpone
  • śmietana kremówka (30-36%) (mniej więcej pół szklanki, musi być baaaardzo zimna!)
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • owoce sezonowe

pavlova3

PRZYGOTOWANIE BEZY:

  • wbij białka do wysokiego naczynia i miksuj je na wysokich obrotach, aż do sztywnej piany. Stopniowo dodaj cukier i sok z cytryny do uzyskania jednolitej i w miarę sztywnej konsystencji. Po około 2-3 minutach dodaj stopniowo mąkę i jeszcze chwilę pomieszaj na wysokich obrotach.
  • włącz piekarnik na około 180 stopni C. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i narysuj okrąg, taki o średnicy około 20 cm. Pamiętaj, że ciasto będzie rosło w górę i na boki, dlatego robimy tak małą figurę. Następnie łyżką lub łopatką nakładaj bezę. Tak, aby nie wychodziła poza krawędzie okręgu. Tym samym beza będzie „wysoka”.
  • i teraz najważniejsze. Przez 5-10 minut pieczemy bezę w 180 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i suszymy przez kolejne 1,5 – 2 godzin. Chłodzimy w lekko uchylonym piekarniku.

pavlova2

KREM MASCARPONE:

  • krem mascarpone wkładamy do miski, dodajemy cukier wanilinowy. Mieszamy. Następnie dolewamy bardzo zimną i gęstą śmietanę do uzyskania jednolitej i zwartej konsystencji. Musisz być czujny, bo łatwo może się zważyć..
  • nakładamy krem na ostudzoną bezę i dekorujemy owocami, posypkami, polewami – czym nam się podoba 🙂 Ja uwielbiam połączenie malin z borówkami.

Smacznego!

2 comments on “Pavlova – najlepsza beza jaką jadłam. PRZEPIS!”

  1. Ale wypaśnie wygląda, myślisz ze mi się uda? Ja jestem antytalenciem jesli chodzi o pieczenie.
    Jak będziesz robiła kolejny raz to koniecznie pokaz srodek…no chyba ze to sie wyjada od góry:)

    • Będę jutro robić, więc zrobię zdjęcie (jak zdążę 🙂 ) i spokojnie, to ja jestem beztalenciem, jeżeli chodzi o pieczenie ciast. Jak mi się udało, to i Tobie się uda 🙂 Trzymam kciuki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *