Ta zapiekanka na moim Instagramie zrobiła ostatnio furorę! Dodałam ją do stories i nigdy w życiu nie otrzymałam tyle pytań o przepis, a przepis jest zaskakująco prosty. Sam cały proces przygotowania trwa może z 7 minut.. Chyba, że nie radzisz sobie z obieraniem ziemniaków to.. 10 😉

Zacznę od niezbędnych elementów do przygotowania tej zapiekanki:

  • 3-4 duże ziemniaki,
  • cała pierś z kurczaka,
  • groszek w puszce (możesz spokojnie zamienić na fasolę, kukurydzę, bądź kreatywny!),
  • śmietana 12%,
  • przyprawy (skorzystałam z gotowej mieszanki do ostrego kurczaka, ziemniaków pieczonych oraz koperek, ponieważ w Polo jak zwykle nie mieli świeżego…) i olej.

nie jest to lokowanie produktu, koleżanka była u mnie na grillu i pozostawiła po sobie takie przyprawy, więc.. użyłam, zamiast standardowo doprawiać solą i pieprzem 😉

Odpalamy stoper i zaczynamy? Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki, wkładamy do garnka i gotujemy w wodzie z solą przez moment, aby były na pół twarde, ja trzymałam jakieś 6 minut i się nieco rozgotowały, ale wszystko tak naprawdę jest uzależnione od tego, jak cienkie będą plasterki. W czasie jak ziemniaki dochodzą do siebie, kroimy pierś z kurczaka, mieszamy z przyprawami i szybko smażymy i.. gotowe.

Teraz bierzemy naczynie żaroodporne, układamy warstwami – najpierw ziemniaki, następnie kurczak, znowu ziemniaki i niedbale porzucamy groszek (ewentualnie inne warzywo, które znaleźliśmy w szafce z przetworami). Ze śmietaną mieszamy przyprawę do pieczonych ziemniaków, polewamy po daniu, na koniec dodajemy trochę koperku i do piekarnika na 200 stopni, około 15-20 minut.

Jeżeli nie boicie się kalorii, proponuję posypać zapiekankę parmezanem, albo chociaż mozarellą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *