Makaron z krewetkami marynowanymi w teriyaki

Uwielbiam krewetki i kuchenne wariacje. Postanowiłam sobie, że będę więcej improwizować w kuchni, a oto efekt. Pyszne danie, w którym nie użyłam nawet grama soli! Gorąco polecam, a teraz zobaczcie mój patent na makaron z krewetkami!

Lista produktów:

  • krewetki (około 180-200 g) – osobiście kupiłam mrożoną paczkę z POLOmarketu marki Master Fish, nie kosztowała więcej jak 12 złotych,
  • makaron tagiatelle lub podobny
  • 4-5 ząbków czosnku
  • pietruszka
  • sos teriyaki
  • cytryna
  • pieprz
  • masło klarowane

Przygotowanie – makaron z krewetkami

Przygotowanie jest dziecinnie proste.
KROK 1: Zaczynamy od rozmrożenia krewetek i zalania ich sosem teriyaki – niech się marynują. Według informacji na opakowaniu, owoce morza po godzinie będą już gotowe, ja zostawiłam swoją porcję na całą noc. PS. Sos kupiłam w Makro.
KROK 2: Teraz czas obrać czosnek i posiekać na mniejsze kawałki. Podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy krewetki z odrobiną marynaty i pietruszkę (czy to świeżą czy suszoną). W tym samym czasie gotujemy makaron. Następnie na patelnię dodajemy makaron, sok z połowy małej cytryny, doprawiamy lekko pieprzem i.. gotowe! Makaron z krewetkami możesz już jeść. Przygotowanie zajęło może kwadrans (nie licząc czasu marynowania).

Smacznego!

Czy wiecie, że marzy mi się własna książka kucharska? W sumie zadowoliłabym się także ebookiem z przepisami. Jeden z nich poświęciłabym wyłącznie tematyce owoców morza, które po prostu uwielbiam! Jestem ciekawa czy moje dania spotkałyby się z Waszą ciekawością. Dajcie znać, co sądzicie o tym daniu. Koniecznie przygotujcie je samodzielnie, bo jest bardzo proste i naprawdę bardzo dobre.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook